Seda Topsakal
Yaşamın bir serüven olduğunu öğretmen olduğumda fark ettim. Bunu fark ettiğim an büyük bir kırılma noktası yaşadım. Öğrenmek ve öğretmek hayatımda o kadar büyük yer kapladı ki şimdi arkamı döndüğümde eğitim adına kocaman bir ağaç büyütmüşüm. Şimdi bu ağacı gelecek nesillere emanet etmek için kollarımı sıvadım.
Tohum Anaokulu olarak, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için bilinçli bireyler yetiştirmeyi misyon edindim. ‘’Doğa Temelli Bütüncül Eğitim Programı’’ ile çocuğu bir bütün olarak ele alıp kök salmasını ve bu kökle sağlam temeller atarak büyümesini hedeflemekteyim.
Seda TOPSAKAL lisans eğitimini 2015 yılında Okul Öncesi Öğretmenliği alanında tamamlamıştır. Çeşitli devlet okullarında görev yaptıktan sonra 2019 senesinde yüksek lisans eğitimi Çocuk Gelişimi Anabilim Dalında devam etmiştir. Yüksek lisans eğitimi boyunca, “Aile Türlerinin Çocuğun Sosyal Gelişimine Etkisi” ve “Sosyal İzolasyonun Çocuğun Sosyal ve Duygusal Gelişimine Etkisi” konulu iki makalenin yürütücülüğünü üstlenmiştir. Sonraki yıllarda çeşitli özel okullarda öğretmenlik yapmış ve bu süreçte müfredat planlama bölümü ve zümre başkanlığı gibi idari işlerde görev almıştır. Şu anda Çocuk Gelişimi doktora programına devam etmektedir.
Özkan Topsakal
Okul öncesi yıllarını içine alan ilk çocukluk dönemi, çocuğun aktif olarak çevresine yöneldiği, uyarıcılar ile dolu dış dünyayı keşfetmeye çalıştığı, insan yaşamının en temel becerilerinin kazanıldığı bir dönemdir.
Çocuk, bu dönemde sosyalleşmeye de başlamıştır. Başkalarını keşfetmiş ve onlarla birtakım kurallar çerçevesinde bir araya gelmeye çalışmaktadır. Çocuk davranışlarında egosantrik ( ben merkezcil )tir. Okul öncesi eğitim kurumlarına gitmekte ve sınıf arkadaşlarıyla karşılaşmaktadır. Sokakta yaşıtlarıyla ortak etkinliklerde bulunmakta, parkta birlikte salıncağa binmektedir. Çocuğun bu dönemde kazandığı beceriler, sonraki yıllarda sosyal ilişkilerinin temel yapı taşı olarak kullanılacaktır.
Bir önceki dönemde cinsiyetini fark etmiş olan çocuk, cinsiyetine uygun davranmayı öğrenir. Bu dönemde cinsiyetine uygun davranma davranışı ağırlıklıdır.Cinsiyet farklılıkları bu dönemde keşfedilir. Bu konuda sorular sormaya başlar. Çocuğu sorduğu sorular yüzünden azarlamak, araştırma girişimlerine engel olmak, çocukta suçluluk duygusunun gelişmesine neden olur.
Oyun bu dönemde çocuk için en önemli etkinliktir. Zamanının büyük bir bölümünü oynayarak geçiren çocuk, daha çok hayal gücüne dayalı oyunlar oynar. Çocuğun ebeveyni ile kurduğu özdeşim oyunlarına da yansır. Okul öncesi eğitim kurumları, çocuklar için yeni arkadaş çevresi , zengin bir oyun ortamı ve çeşitli deneyimler kazanabileceği bir yer olması nedeniyle oldukça önemlidir. Çocuk okul öncesi eğitim kurumlarında okula hazır hale gelir.
Özkan TOPSAKAL lisans eğitimini 2014 yılında Psikoloji alanında tamamlamıştır. Çocuk ve ergen psikolojisi üzerine test ve uygulayıcı eğitimler almıştır. 2015 yılında mental retardasyon tanısı almış çocuk ve ergenler ile çalışmıştır. 2017 yılında Türk Psikologlar Derneği’nden WISC-4 uygulayıcı zekâ testi eğitimini tamamlayarak zekanın etkin kullanımı, zekanın alt alanları ve gelişimi konularında araştırma yazıları yayınlamıştır. 2018 yılında Üstün zekalı ve yetenekli çocukların tanılama süreci, dikkat testleri, dikkatin yönetimi, bilişsel ve sosyal duygusal gelişim süreçlerinin takibini 5 yıl boyunca eğitim yöneticisi olarak yapmıştır. 2018 yılında MMPI (çoklu kişilik envanteri) ve Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimlerini tamamlamıştır. 2019 yılında MOXO d-CPT klinik ve bilimsel olarak onaylanmış dikkat testi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk, ergen ve yetişkin terapi süreçlerine devam etmektedir.
Tohum Anaokulu’ nun kurucusu olarak ‘’Doğa Temelli Bütüncül’’ yaklaşım ile eğitim yöneticiliği yaparak hayatına devam etmektedir.